Vila D. Ionescu, una dintre cele mai frumoase case din București, a fost scoasă la licitație; prețul cerut a fost de două ori mai mic decât valoarea sa estimată și a aparținut anterior lui Sorin Ovidiu Vîntu.

Vila D. Ionescu este una dintre cele mai prestigioase și cunoscute proprietăți din București, situată în apropierea Bulevardului Kiseleff, o artera care poartă același nume de peste 180 de ani – în onoarea generalului Pavel Dmitrievici Kiseleff, care a fost guvernator militar al Țării Românești și al Moldovei între 1829-1834.

Scoasă la licitație la jumătate de preț

De mai bine de doi ani, statul român încearcă să vândă proprietatea – evaluată la 19.970.482 de lei (aproximativ 4 milioane de euro) – la de doua ori mai puțin decat valoarea sa: doar 9.985241,00 lei, puțin peste 2 milioane de euro.

Vila D. Ionescu a fost construită în 1927 și este o capodoperă a arhitecturii neoromânești, proiectată de arhitectul Toma T. Socolescu – fost primar al Ploieștiului între 1919 și 1920.

Această clădire este unică prin faptul că are un turn crenelat, un element care nu a mai fost întâlnit până acum pe clădiri de acest tip. Turnul a fost construit în stilul arhitecturii italiene, un stil dezvoltat în timpul Renașterii și a devenit popular în America secolului al XIX-lea.

Clădirea a fost naționalizată în perioada comunistă, iar după 1989 a devenit o ruină.

Abia la începutul anilor 2000, vila a fost readusa la viata, fiind renovată de Sorin Ovidiu Vîntu. In prezent, imobilul se prezinta in conditii bune, iar la exterior arată mai mult decat decent.

Corpuri

Din documentația de licitație, reiese că proprietatea este compusă din:

Palatul lui Vîntu este situat în apropierea ambasadelor Rusiei și Canadei, pe strada Gheorghe Brătianu.

Clădirea era deținută de Imobiliar Network 2002 SA, o companie offshore din Cipru al cărei proprietar real era Stonecom Ltd – “imperiul imobiliar” sub care Sorin Ovidiu Vîntu își administra activele imobiliare.

Nu se știe cum a ajuns Sorin Ovidiu Vîntu în posesia acestui edificiu de patrimoniu, dar cert este că dreptul de proprietate asupra bunului este intabulat pe numele statului român.

Ofertanții care doresc să participe la licitație trebuie să plătească un depozit de 10% din prețul de pornire.

sursa: www.wall-street.ro